Bakgrund och syfte

Publicerad: 2011-09-25 | Redaktionen
Kommentarer (0)

Den 28 augusti 2011 sände SVT dokumentären Srebrenica - Staden som offrades, som innehöll en rad faktafel, sanningssnåla yttranden och censurerad fakta. Som svar på filmen skapades ett oberoende nätverk av akademiker, journalister, analytiker och studenter.  Nu lanserar organisationen webbsidan "Sanningen bakom filmen Staden som offrades" med målet att med hänvisning till rättsliga institutioner och olika forskningsinstitut behandla alla faktafel och all ensidig presentation i filmen.


Innehållet i dokumentären Srebrenica - Staden som offrades väckte stor uppmärksamhet och skapade en häftig debatt som engagerade både allmänhet och media.  Filmen är för närvarande under granskning hos Granskningsnämnden i Sverige och Norsk Presseforbund i Norge.

Målsättningen bakom webbsidanSanningen bakom filmen Staden som offrades" är att argumenterat och med hänvisning till rättsliga institutioner och olika forskningsinstitut behandla alla faktafel och tendentiös presentation av innehållet i filmen. Organisationen vill genom fakta och argument förhindra att filmen ger en missvisande bild av vad som hänt under kriget och främst av folkmordet i Srebrenica. Därför kommer man att erbjuda kontrollerad och vetenskapligt bekräftad fakta kring dessa händelser.

I sitt arbete samarbetar organisationen också med andra institut som forskar eller på annat sätt berör temat folkmord. Dessa samarbeten kommer att utvidgas i framtiden.

Sanningen bakom filmen Staden som offrades" välkomnar alla att besöka hemsidan eller kontakta organisationen vid eventuella frågor.
www.stadensomoffrades.se

För mer information kontakta oss via:
info@stadensomoffrades.se
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken