Bosnisk programledare anklagar SVT för serbisk propaganda

Publicerad: 2011-09-20 | Tonchi Percan
Kommentarer (1)

MEDIER. Programledaren för den kontroversiella filmen "Srebrenica -staden som offrades", Mirsad Fazlic, tar avstånd från innehållet i dokumentären. Till Dagens Opinion säger Fazlic att han blev manipulerad av producenterna.


Dokumentären "Srebrenica - staden som offrades" är en norsk-svensk produktion. Den har kritiseras i både Norge och Sverige för att vara revisionistisk.

Facebooksgruppen "SVT sprider lögner om Srebrenica" har över 13 000 medlemmar. Filmen visades nyligen i Dokument Utifrån på SVT.

Statsekreteraren Janseko Selimovic i egenskap av debattör (fp) är den som gått hårdast till attack mot filmen på Expressens debattsida.

I filmen har den bosniske journalisten Mirsad Fallic delvis rollen som programledare. Dagens Opinion träffar honom i Sarajevo.

- Jag blev manipulerad av filmmakarna, säger Mirsad Fazlic.

Både hans egen tidning Slobodna Bosna och andra tidningar i Bosnien har grävt i hur staden Srebrenica föll 1995. Sedan avrättades 7 000 bosnisk-muslimska män och pojkar på tre dagar av bosnik-serbiska styrkor. Av krigstribunalen i Haag har massakern klassats som folkmord.

- Jag utgick ifrån att filmen skulle granska president Alija Izetbegovics agerande, men inte att filmmakarna skulle anklaga honom för att vara medskyldig till folkmordet. Det är absurt, säger Mirsad Fazlic.

Han och hans redaktion anser att NRK, den norska televisionen, manipulerat handlingen i filmen.

- Jag har i flera mail till NRK påpekat att jag tar avstånd filmen, säger Mirsad Fazlic.

Även i Bosnien har filmen om Srebrenica uppmärksammats. Filmen har angripits av medier i Sarajevo och det pågår en kampanj mot filmen i Bosnien.

- Visst visste jag att filmmakarna skulle även ha serbiska synpunkter men jag kunde inte ana att filmen skulle förvandlats till storserbisk propaganda, säger Mirsad Fazlic.

Filmmakarna påstår ha avslöjat nya omständigheter till förspelet av folkmordet i Srebrenica. Bland annat hävdas det att Bill Clinton skulle ha beställt folkmordet i Srebrenica och att den bosniske presidenten Alija Izetbegovic skulle vara medansvarig för folkmordet.

- Det är så absurt, säger Mirsad Fazlic. Vi vet att Ratko Mladic och Radovana Karadzic är ansvariga för folkmordet.

Mirsad Fazlic känner sig lurad av NRK och fruktar idag för sin säkerhet.

- Eftersom filmen är ett storserbiskt propagandanummer kan jag förstå att folk här i Sarajevo är förbannade. Jag skulle även förstå om någon slog mig på käften för filmen är förskräcklig och jag, jag figurerar som programledare.

Dagens Opinion har sökt Sveriges Television för en kommentar.
KommentarerKomentator Senad | 2011-09-30 08:39:00
Dobro jutro, Posto medije pisu kako je to laz da se Mirsad izjavio da nepodrzava dokumentarac. Mirsada bi trebalo kontaktirati i snimiti intervju sa njim da se vidi kako rijeci iz njegovih utsa izlaze. Jer poslje svega to je najmanje sto bi on mogao uraditi!

Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken