Intern kritik mot Srebrenicafilmen på SVT

Publicerad: 2011-09-20 | Tonchi Percan
Kommentarer (0)

MEDIER. Det finns ett starkt missnöje bland utrikeskorrespondenter mot att SVT sände den kontroversielle Srebrenicafilmen.
         
Flera utrikesreportrar är upprörda över att SVT sände den kontroversiella filmen "Srebrenica- staden som offrades". Trots att SVT hade en hård bevakning med korrespondenter i krigsområdet var det ingen av dem som konsulterades innan filmen sändes.
 
Journalisten Claes JB Löfgren kritiserar nu filmen internt i en flera sidors långt mejl som han skickat till samtliga anställda.
 
- Vi internt inom SVT borde ha reagerat tidigare. Det är nästan skamligt att vi inte gjort det, säger han till Dagens Opinion.
 
Claes JB Löfgren förstår inte hur dokumentärredaktionen kunde sända filmen med så många faktafel.
 
- Jag har nu i fyra dagar kollat olika internationella dokument och resolutioner och det som framförs i filmen stämmer helt enkelt inte, säger Claes JB Löfgren.
 
Hans synpunkter på filmen är flera sidor långa.
- Jag vill i första hand diskutera internt. Vi ska reda ut det här.
 
Artikeln publicerad i Dagens OpinionKommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken