SVT-s yttrande om Sarajevo och Srebrenica som symboler samt ansvaret för blodbadet i Bosnien

Sarajevo och Srebrenica som symboler samt ansvaret för blodbadet i Bosnien

Publicerad: 2011-09-21 |
Kommentarer (2)

Anmälaren anser att programledarens val av Sarajevo och Srebrenica som symboler för krigen på Balkan är partiskt, och att det finns andra än de av programledaren utpekade Karadzic och Mladic som är ansvariga för blodbadet i Bosnien.
         

Anmälaren anser att programledarens val av Sarajevo och Srebrenica som symboler för krigen på Balkan är partiskt, och att det finns andra än de av programledaren utpekade Karadzic och Mladic som är ansvariga för blodbadet i Bosnien.


Krigsförbrytartribunalen i Haag har slagit fast att massakern i Srebrenica i juli 1995 är det största massmordet i Europa sedan andra världskriget, och att det är folkmord. Ca 8 000, främst män och pojkar avrättades av bosnienserbiska trupper. Detta är bakgrunden till att händelsen har blivit den främsta symbolen för krigen på Balkan.

Den 44 månader långa belägringen av OS-staden Sarajevo gjorde den till en faktisk symbol för kriget i Bosnien. SVT har svårt att se att det skulle bryta mot kraven på saklighet och opartiskhet att omtala Sarajevo på detta sätt i inslaget.
Programledaren säger i en påannons till inslaget att "Radovan Karadzic och hans millitära befälhavare Ratko Mladic anses huvudansvariga för blodbadet". Detta har stöd i bl.a. det faktum att de bägge under många år varit eftersökta och anklagade av Krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord i Bosnien. SVT kan därför inte heller se att programledaren i detta avseende har brutit mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Anmälaren menar att "många bedömare" anser att den föra bosniska ledaren Alija Izetbegovic bär det största ansvaret för blodbadet i Bosnien genom att han avvisade den s.k. Cutileiro-planen. Anmälaren hänvisar också till en rapport från det Nederländska Institutet för Krigsdokumentation, NIOD som stöd för detta.

Cutileiro-planen för Bosnien framlades 1992 och avvisades av Izetbegovic med hänvisning till att den innebar att centralmakten i Bosnien skulle avvecklas och att landet kunde delas upp efter etniska linjer i bosniska, serbiska eller kroatiska områden.

Om, och i så fall hur, detta ställningstagande påverkade händelseförloppet fram till krigsutbrottet i Bosnien, kan det finnas olika uppfattningar. Men att därmed ge Izetbegovic det "största ansvaret" för blodbadet i Bosnien ter sig långsökt. Särskilt i förhållande till det som sen hände i Srebrenica, där dokumentation från Krigsförbrytartribunalen entydigt har visat den bosnienserbiska sidans ansvar. När det gäller rapporten från NIOD ber SVT att få återkomma till den längre fram.

Uttdrag ur Sveriges Televisions yttrande över Aktuellt, SVT2, 2009-10-26, inslag om krigen på Balkan och rättegången mot Radovan Karadzic. Dnr 23/2010. Underskrivet av Jan Axelsson, programdirektör
KommentarerKomentator Milla Radojevic | 2011-09-26 09:08:00
Jag kan inte förstå att filmen har väckt en sån missnöje och protest? Är det så att trots försöket att få samtliga att INSE helheten bakom Serbrenica är så oacceptabel trots den uppenbara presentation i ord och bild???? Det är klart att ingen vill medge sig skyldig till brottet som har trappats upp till förödande konsekvenser. Dessutom all protest som uppstod var bara igen ett täcken på att vi vill mer än gärna välja ENBART Serber so de största bovarna! Och teori om DUBBEL MORAL vill jag inte vidare utveckla för vi vet mer än väl hur vårt samhälle fungerar tyvärr!Komentator Molly | 2011-09-26 18:14:00
Jag förstår inte vad som är oklart kring kriget i Bosnien. Varifrån kommer alla dessa revisionistiska tendenser? Alla vi minns rapporter från Balkankringen, serberna bombar Vukovar, Dobrovnik, Sarajevo, Zagreb, Srebrenica, Tuzla osv. Var allt detta lögn? Jag har inte hört att kroaterna eller bosnien har bombat någon stad i Serbien. Vad pratar vi om här? Var det AlQaida som serberna var ute efter, snälla missbruka inte vårt Public service med Milosevic-propagandan!!!

Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken